Tarih: 05.08.2020 09:25

Belediyelerin ihalelerde dikkat etmesi gereken hususlar

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri BŞB İYİ Parti Grup Bşk.v Kazım YÜCEL ;

 

Belediyelerin ihalelerde dikkat etmesi gereken hususlar.

  1. Gerçek alıcıların katılımı sağlamak
  2. Rekabet ortamını zenginleştirecek ve çoğaltacak tedbir ve usulleri belirlemek

Belediyelerin imarlaştırmaktan kaynaklı ürettikleri arsaları en yüksek rakamla ihale etmek asli görevleri arasındadır.

Bunla birlikte hiç mi değerinin biraz altında satışlar ihalelerde olmaz, elbette olabilir, fakat çok altında bir değerse ihale başkanlarının o gayrimenkulleri satıştan çekmekte yetkilerindedir.

Biz bir kaç yıl önce ihalelerin toplu satışlarla ihaleye katılımcıların az sayıda olmasını defalarca uyarmamıza rağmen, maalesef halen Kayseri belediyelerinde toplu satışların yapıldığını üzülerek görmekteyiz.

Örnek vermek gerekirse, 2012 yılında Melikgazi belediye ihale salonunda yapılan ihalede, dönemin ihale başkanı 7 ada bazında imarlı alanı toplu satalım diye ihaleyi başlattığında bir süre izledim ve 7 ada için sadece iki katılımcı fiyat teklifinde bulundu. ilk teklif 11 milyon, ikinci teklif 11.250 olarak gerçekleşince, o gün ben itiraz etmiştim. 

Sayın başkan toplu satışa biz hazırlıklı gelmedik ve bu durumda hepsini alma şansımız da imkanımızda olmadığı için bakın biz fiyat artıramıyoruz, gelin buraları parçalı satış yapın diye itiraz etmiştim.

Sayın ihale başkanı peki öyle yapalım dedi ve 7 ada bazlı parsellerin satışı 24 milyon çıkmıştı.

Bu gün Kayseri gündeminde yine Büyük Şehir belediyemizin toplu satış ihaleleri gündeme gelmiştir.

Mart 2020 pandemi başlangıcından bir kaç gün önce, 216 adet villa parselleri toplu satışa sunulmuş ve sadece iki katılımcı ile ihale sonuçlanmış ve Kayseri esnaf ve sanatkarlar odası 22 milyona KAYSERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI VE ORTAKLARI adına 2 ay ödemesiz 18 eşit taksitle  almıştır.

Hadi alanlar Kayseri esnaflarımız dedik, ama 2 ay sonra ilk taksi di dahi ödeyemeyen Esnaf ve sanatkarlar odası, kendi ortakları dışında ortak aramaya başlayınca iş ticari olmadı mı ? madem iş ticari boyuta taşınıyorsa ki, Kayseri Büyük Şehir belediyesi bu ihaleyi neden iptal etmez ? 

Esnaf ve sanatkarlar odası 100 bin liraya aldığı parselleri 190 veya 300 bin liraya tek tek satarken, nasıl seyirci kalırız ?

Belediyelerin toplu gayrimenkül satışları, belediyelerimizin gerçek rakamlara ulaştığında asla sıkıntımız yok olabilir alanda alabilir... lakin gerçek rakamlarına ULAŞMAMIŞ SA ihale başkanları bu Kayseri'mizin kamu mallarını ihaleden çekmeleri GEREKMEZ Mİ?

 

Esnaf ve sanatkarlar ve ortaklarının ihaleden aldıgı bu gayrimenkulleri ortaklarına satacaksa hadi yine neyse, ama ortak ifadesini belediye şartnemesin de esnaf olmayanlarla değerlendirecek ise buda esnaflarımıza haksızlık olmaz mı ? 

 

Bu ihaleden alınan parsellerin Esnaf ve sanatkarlar üyesi dışında kalan her kime satılacak olması bizleri ziyadesi ile üzmüştür ve takipçisi olacağımızı kamu oyuna saygı ile duyururuz.dedi. (kurum haberi)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —