AKP İKTİDARI; ÇİFTÇİLERİN YAZINI, KIŞA ÇEVİRMİŞTİR…
Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Koronavirüs (COVİD-19) salgın hastalığının getirmiş olduğu ekonomik buhran, ülkemizde en çok orta ve dar gelirliyi etkilemiş, zengin daha zengin, orta ve dar gelirliler daha da fakir hale gelmiştir.
Salgın hastalık, ekonomik anlamda birçok mesleği de etkilemiş, birçok mesleği bitirme noktasına getirmiştir.
En çok etkilenen meslek gruplarından birisi de çiftçilerdir.
Toprakla uğraşan, topraktan verim alan, üreten, ülke ekonomisine ciddi katkılar sunan ancak hiçbir zaman gerekli ilgi ve desteği mevcut iktidardan göremeyen, gereği gibi desteklenmeyen çiftçilerimiz, salgın sürecinde üretemez, ekemez duruma, bırakın üretmeyi, kendi geçimini, kendi karnını zor doyurur hale gelmiş, birçok çiftçi bankalardan aldığı kredilerle günü kurtarmaya çalışırken birçok çiftçi de icralarla, hacizlerle uğraşır olmuştur.
Yıllardır Genel Başkanımız Kemal KILIÇDAROĞLU’nun uyarılarını, çözüm önerilerini dikkate almayan mevcut AKP iktidarı, mevcut yasal haklarını dahi kullandırmayarak açıkça çiftçilerimizi kaderine terk etmiştir.
25.04.2006 tarihli, 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun “Tarımsal desteklemelerin finansmanı” başlıklı 21. Maddesi; “Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.” Hükmünü amirdir.
AKP iktidarı, çiftçinin ana sütü gibi helal olan ve yasada açıkça düzenlenmiş bu hakkını yasanın çıktığı tarihten bu yana hiçbir şekilde çiftçiye kullandırmamış, yıllardır bütçede çiftçilere sağlanması gereken bu bütçe ayrılmayarak çiftçilerimiz mağdur edilmiştir.
Çiftçilerimiz, mevcut iktidardan yıllardır alacaklıdır, görülen o ki alacaklı olmaya da devam edecektir.
Çiftçi bu şekilde yaşam mücadelesi verirken en son ilimizin başta Tomarza ve Akkışla ilçeleri ve çevresinde “soğuk (don)” olayı görülmüş ekili ve dikili alanların % 80’i zarar görmüştür. Yöredeki çoğu çiftçinin görmüş oldukları zarar nedeniyle, zararlarını karşılayacak sigortaları yoktur. Sigortası olanların da süregelen tecrübeyle sabit olduğu üzere sigortadan zararlarını karşılayamadıkları, sürekli olarak bahane bulunarak ödeme yapılmadığı yine çiftçilerden öğrenilmiştir.
Başta Tomarza, Akkışla ve yöresindeki çiftçilere en kısa zamanda sahip çıkılmalı, çiftçilerin mağduriyetleri giderilmeli, yeniden ekim yapmak mecburiyetinde olan çiftçilerimiz desteklenmelidir. Bunun için yetkilileri göreve çağırıyoruz.(kurum haberi)